Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu. Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Followers

Monday, January 11, 2016

Kelebihan Pisang untuk Kecantikan
Banyak bahan alami yang dapat dimanfaatkan sebagai perawatan kecantikan. Salah satunya adalah buah pisang. Selain untuk dimakan kerana rasanya yang enak dan kaya akan kandungan gizi, ternyata buah pisang bermanfaat untuk perawatan tubuh. Hal ini kerana pisang mengandung vitamin A,B,C,E, zat besi, zinc, dan potassium. 


Pisang juga sumber asam amino dan kaya akan antioksidan yang sangat bermanfaat untuk kulit dan rambut. Berikut cara memanfaatkan pisang untuk merawat tubuh anda:

1.Melembabkan kulit. 

Kupas dan hancurkan satu buah pisang lalu sapukan pada area wajah. Biarkan selama 15-20 menit, kemudian bilas dengan air hangat setelah itu bilas kembali dengan air dingin. 

2.Menghilangkan minyak berlebih pada wajah. 


Buatlah masker dari campuran pisang dan dua sendok air jeruk lemon. Kandungan acid pada jeruk lemon akan menghilangkan minyak, sementara vitamin C pada pisang akan mengontrol produksi minyak pada wajah. 

3.Memperbaiki rambut kering dan gatal di kulit kepala. 

Hancurkan 2 buah pisang, 1 buah alpukat dan yogurt. Kemudian sapukan krim lembut tersebut ke kulit kepala, biarkan selama 20 minit sebelum dibilas dengan air hangat.

4.Mencegah kerutan. 

Anda boleh memakai pisang sebagai masker untuk mencegah penuaan. Pisang dan alpukat kaya akan vitamin E yang diketahui mampu mengurangi kedutan dan mencegah bintik hitam pada wajah.

5.Mengangkat sel kulit mati.

Jadikan kulit anda tetap lembut dengan melakukan scrub berbahan pisang, oatmeal, dan santan seminggu sekali secara teratur. Biji gandum akan membantu untuk mengelupas sel-sel kulit mati sementara santan akan membuat wajah anda kembali bersinar.

6.Mengurangi mata bengkak.

Kandungan potassium pada pisang dapat mengurangi mata bengkak akibat kepenatan. Anda juga dapat menyapukan hancuran pisang di bawah mata untuk mendapatkan manfaat yang sama.

7.Merawat kulit berjerawat. 

Ada kekuatan dalam kulit pisang! Sebelum menuju ke tempat tidur, gosokkan bagian dalam kulit pisang di seluruh wajah anda dan basuh saat anda bangun di pagi hari. Ulangi langkah ini setidaknya sekali sehari dalam satu minggu. Jika terjadi iritasi kulit lebih lanjut atau semakin berjerawat, hentikan pemakaian dan segera konsultasikan dengan dokter.

8.Mengatasi tumit pecah-pecah.

Haluskan 2-3 buah pisang dan oleskan pada tumit anda untuk melembabkan kulit sehingga tidak ada lagi pecah-pecah di kaki anda.

Sumber - astaga.com

wah baguskan, pisang pun banyak kelebiha untuk kesihatan kulit. Peminat pisang, sambil makan leh guna kecantikan gak tapi kena rajin-rajin diri la ye..
****************************************************************************
Kalau dah teringin sangat nak cuba Popia Simpulan/ Gulung Kasih dan Karipap Mini Snek Lazat, jangan segan2 nak contact ye.

COD dari Pantai Cahaya Bulan hingga ke Ketereh ye. Penghantaran depend pada order ye. atau Agen Snek Lazat yang berdekatan ye -- KLIK SINI

SMS/ Wassap 0199517292 Mcna

FB - https://www.facebook.com/SnekLazat

Msg thru FB Snek Lazat- https://www.facebook.com/messages/SnekLazat

Ig @jom_singgah_shoppeOfficial Website - www.jomsinggah.com